Resurse


Cum sunt valorile vizibile în organizații?

Creat: Vineri, 17 Martie 2017
Cum sunt valorile vizibile în organizații?
Putem răspunde în doar câteva cuvinte: cultura organizațională este personalitatea organizației. O sumă de valori și norme ale principalilor lideri ai organizației, care este vizibilă prin comportament. Este greu să o descrii, însă oricine este capabil să o recunoască, atunci când o experimentează.

Profesorul Edgar Schein, MIT School of Management, descrie trei niveluri ale culturii organizaționale:

1. Primul dintre acestea se referă la atributele organizaționale care pot fi simțite, văzute, auzite și de către un observator neinițiat: sedii, facilități, premii primite, ținuta sau modul în care se interacționează cu clienții externi.

2. Al doilea nivel presupune observarea mai atentă, de către un ochi antrenat, a sloganului, a misiunii sau a credințelor exprimate prin dialog de lideri în spațiul public, cu diverse ocazii.

3. În cadrul celui de-al treilea și celui mai profund nivel se află credințele tacite. Acestea sunt elemente ale culturii care apar între interacțiunile curente ale membrilor organizației și nu pot fi identificate cognitiv. De cele mai multe ori, aceste subiecte sunt tabu și nu se discută în interiorul organizației, fiind reguli nescrise care există fără a fi în planul conștient al membrilor organizației.

Valorile sunt, într-un fel, ADN-ul organizației, însă importantă în toată această ecuație nu este doar structura ADN-ului, ci și felul în care el funcționează, felul în care valorile împărtașite duc la decizii rapide și la versatilitate organizațională.

Cultura reala sau cultura declarată? Prin urmare, descriem cultura ca fiind valorile pe care liderii sau grupurile compacte le aruncă în mediu sau o definim ca un set de valori alese dintr-un grup de cuvinte cu semnificație organizațională? Le alegem pentru că par a avea semnificație și utilitate, fără a le alinia cu scopurile? Sau organizațiile au nevoie de ele pentru a-și atinge obiectivele pe diverse paliere, fiind, în același timp, și o modalitate de autosusținere a organizației și a angajaților? Valorile declarate arată și sună bine pe hârtie, dar sunt deseori de negăsit atunci când sunt căutate la nivel de comportament în organizații.

Drumul oricărei organizații către atingerea obiectivelor este pavat cu task-uri organizaționale care necesită oameni și competența lor de cooperare, pentru a se realiza. Capacitatea de cooperare este mărginită de valori ce au componență duală: motivația internă (will) și capacitatea de a duce o sarcină la bun sfârșit (skill).

Profesorul Michael Porter, de la Universitatea Harvard, vorbește despre "values chain" ca fiind o modalitate de susținere a strategiei și a experiențelor organizaționale din trecut, și poate constitui un avantaj cumulativ important față de competiție. Dar "values chain" este o reflexie a valorilor comun împărtășite între membrii organizației. Știți cum se spune, un lanț este într-atât de puternic, pe cât este cea mai slabă verigă a sa.

Iată câteva întrebări pe care și le-ar putea pune orice CEO: Care sunt verigile slabe în lanțul de valori pe care mi-l doresc în compania mea? Cum impactează și slăbesc organizația mea aceste puncte nevralgice, prin comportamentele lor?

Sau iată întrebări pe care și le-ar putea pune oricine în plan personal: Care sunt punctele slabe din relația/familia mea? (atunci când se referă la valorile împărtășite) Cum impactează acest lucru calitatea deciziilor și atingerea obiectivelor personale?

Human Developer Resources

testimoniale

"Această experiență a venit în viața mea exact la momentul potrivit, într-o etapă destul de dificilă! Raportul și în special întâlnirea cu consultantul m-au ajutat să-mi regăsesc mai ușor calea către cine sunt eu, să știu cum mă pot sprijini pe valorile mele în deciziile personale sau de la serviciu."


Steliana

"Întâlnirea cu valorile mele a fost mai mult decât revelatoare... O surpriză, și în același timp și o confirmare a unor lucruri pe care le știam despre mine, dar nu le foloseam conștient. A fost acea "date with myself" de care aveam nevoie. Mulţumesc!"


Delia

"Conduc o echipă de 25 de oameni și jobul nostru e unul eminamente tehnic, ce gravitează în jurul cifrelor și calculelor complexe. Am aflat lucruri extraordinare despre cum îi influențează pe ceilalți cuvintele pe care le folosesc și că motivația vine din interior, nu de la altcineva."


Rareș

"Felicitări pentru acest instrument care, din câte știu, este unicul de acest fel pe piața de la noi. Dialogul online cu specialistul m-a făcut să trec prin diverse stări, însă, la final, a meritat tot timpul alocat! Aș pune ca am plecat după această experiență: conștientă de valorile mele și un pic mai motivată!"


Carmen

"Raportul iValue și ședința de consiliere avută cu specialistul din echipa Human Developer au fost revelatoare pentru mine din mai multe motive. Cred că alinierea la valorile personale este esențială pentru a trăi o viață cu sens, în armonie cu mine și cu mediul. Datorită Life Journey Map, am o hartă clar organizată a acestora (da, lucrurile stau ceva mai complex decât alegerea a 3-5 valori dintr-o listă!) dar și un mic ghid de utilizare a resurselor mele interioare. Aflată într-o etapă în care apropierea de misiunea personală este o prioritate pentru mine, m-am conectat cu valorile mele de carieră, care stau la baza acesteia. Wow, nu?"


Dana

"Nu poti privi in interior, uitandu-te in oglinzi pentru exterior. A fost o experienta extraordinara, reala, si o confirmare a multor lucruri pe care le stiam despre mine. Prin experienta aceasta am vazut o imagine a realitatii mele interioare, a reperelor mele, cele dupa care functionez zi de zi. Este un instrument 'oglinda de interior', un ghid pe care ar trebui sa-l purtam cu totii in buzunarul de la piept. Un must pentru orice om care porneste pe calea autocunoasterii! Chiar daca incepi prin a da un test electronic, experienta pe care ti-o ofera consultantul prin discutia pe care o ai dupa, te incarca cu multa emotie, raspunsuri si 'teme pentru acasa'. Multumesc mult pentru cele doua ore de 'terapie-constientizare'!?"


Stefania