Resurse


Cum influențează valorile modul în care acționăm?

Creat: Vineri, 17 Martie 2017
Cum influențează valorile modul în care acționăm?
Viața ne este influențată într-un mod semnificativ de către valori, pentru că acestea sunt filtrul sau lentila prin care privim lumea. Valorile sunt amprentate în diverse stadii de dezvoltare individuală până la vârsta de 21 de ani și funcționează precum mici programe interne care mărginesc fiecare acțiune sau decizie din viața fiecăruia.
Dialogul interior bazat pe credințele noastre creează sentimente, alertează stări de intenționalitate, activează, ghidează comportamentul și creează sens.

Iată ce spune Scott Bristol, profesor asociat la Universitatea Stanford, doctor în dezvoltare organizațională și creator al unuia dintre cele mai complexe sisteme de măsurare a valorilor individuale și organizaționale- Life Journey Map™. Acesta descrie, în 5 pași, caracteristicile valorilor și felul în care ne influențează modul de a acționa:

1. Valorile sunt diferite stări de intenționalitate care, odată activate, ghidează comportamentul și creează sens.

Modelul de comportament uman "intenție-adaptare" descrie oamenii ca "decizii sau valori care așteaptă să se întâmple". Căutăm, în mod activ, stimuli pe care să îi adaptăm la acțiunile noastre. Stimulul nu determină acțiunile noastre, ci valorile. Valorile sunt diferite orientări pe care le activăm în căutare de stimuli sau în adaptare la stimuli. După cum știm cu toții, sunt momente în care aplicăm valorile, deciziile, soluțiile la situații care nu au nimic de-a face cu stimulii, ci, în mare parte, au de-a face cu modul nostru exersat în timp de a acționa- valorile noastre interne, stările noastre de intenționalitate.

2. Când practicăm, actualizăm sau întruchipăm valorile noastre de bază, trăim viața ca având sens, semnificație și importanță. Sensul, nu plăcerea, este principalul motivator.

Psihologul austriac Frankl a afirmat că, atunci când practicăm, actualizăm sau întruchipăm valorile noastre prioritare, trăim viața ca având sens, semnificație și importanță. Cercetările lui Antonio Damassio asupra pacienților care aveau afectată zona din creier responsabilă cu emoția au arătat că inabilitatea de a simți rezultă în inabilitatea de a alege. Toate alegerile și acțiunile au un element afectiv emoțional. Sensul este o consecință a practicării valorilor cu care ne identificăm cel mai mult într-un mod afectiv. Inabilitatea de a practica valorile care au semnificație și importanță duce la depresie. Individul își menține propriile valori prin limbaj spontan și dialog cu ceilalți, care împărtășesc aceleași valori.

3. Valorile sunt un set dinamic de alegeri, pe care le prioritizăm și ordonăm continuu, în concordanță cu situația dată.

Când manipulăm setul de valori-cuvinte într-o ordine preferată, activăm o imagine schematică la care avem atașată o experiență afectivă imediată. Aceasta este cea care facilitează procesul de preferințe, de alegeri.

4. Valorile, atunci când sunt exprimate verbal sau în scris, creează o așteptare care ghidează, urgentează și legitimează o gamă largă de comportamente.

Valorile există ca limbaj verbal sau scris. Limbajul este acțiune. O afirmație scrisă sau vorbită are la bază un punct de vedere. Afirmația este o acțiune care hotărăște și argumentează valorile. Ele sunt direcționate intenționat și activate prin cuvinte pe care le-am ales să descrie fenomenele la care participăm. Implicit în toate textele este o valoare bazată pe gama de diferite valori-cuvinte și frecvența de valori-cuvinte utilizată.

5. Folosim cunoașterea propriilor valori pentru a evalua cât de adecvat este comportamentul nostru, dar și al celorlalți.

Dialogul interior este fundamental pentru sensul sinelui. În acest dialog există implicit cuvintele-valori pe care le folosim să reconciliem experiențele noastre interne-externe și starea de conștiență în mod special:

- comportamentul nostru conștient vs inconștient
- congruența dintre intențiile noastre vs acțiuni
- congruența între intențiile altora vs acțiunile lor
- diferențe și asemănări între sinele nostru și al altora

În acest moment valorile tale există, te influențează, ai nevoie doar să le aduci în planul de utilizare conștientă și să înveți să le activezi și adaptezi situațional la context. Un proces de identificare a valorilor individuale îți va dezvălui motivația internă, ce te face să trăiești viața cu sens, ce îți mărginește deciziile și cum valorile tale îți ghidează comportamentul.

Accesează Life Journey Map™ și află gratuit care sunt primele 6 valori din câmpul tău de interese!

Human Developer Resources

testimoniale

"Această experiență a venit în viața mea exact la momentul potrivit, într-o etapă destul de dificilă! Raportul și în special întâlnirea cu consultantul m-au ajutat să-mi regăsesc mai ușor calea către cine sunt eu, să știu cum mă pot sprijini pe valorile mele în deciziile personale sau de la serviciu."


Steliana

"Întâlnirea cu valorile mele a fost mai mult decât revelatoare... O surpriză, și în același timp și o confirmare a unor lucruri pe care le știam despre mine, dar nu le foloseam conștient. A fost acea "date with myself" de care aveam nevoie. Mulţumesc!"


Delia

"Conduc o echipă de 25 de oameni și jobul nostru e unul eminamente tehnic, ce gravitează în jurul cifrelor și calculelor complexe. Am aflat lucruri extraordinare despre cum îi influențează pe ceilalți cuvintele pe care le folosesc și că motivația vine din interior, nu de la altcineva."


Rareș

"Felicitări pentru acest instrument care, din câte știu, este unicul de acest fel pe piața de la noi. Dialogul online cu specialistul m-a făcut să trec prin diverse stări, însă, la final, a meritat tot timpul alocat! Aș pune ca am plecat după această experiență: conștientă de valorile mele și un pic mai motivată!"


Carmen

"Raportul iValue și ședința de consiliere avută cu specialistul din echipa Human Developer au fost revelatoare pentru mine din mai multe motive. Cred că alinierea la valorile personale este esențială pentru a trăi o viață cu sens, în armonie cu mine și cu mediul. Datorită Life Journey Map, am o hartă clar organizată a acestora (da, lucrurile stau ceva mai complex decât alegerea a 3-5 valori dintr-o listă!) dar și un mic ghid de utilizare a resurselor mele interioare. Aflată într-o etapă în care apropierea de misiunea personală este o prioritate pentru mine, m-am conectat cu valorile mele de carieră, care stau la baza acesteia. Wow, nu?"


Dana

"Nu poti privi in interior, uitandu-te in oglinzi pentru exterior. A fost o experienta extraordinara, reala, si o confirmare a multor lucruri pe care le stiam despre mine. Prin experienta aceasta am vazut o imagine a realitatii mele interioare, a reperelor mele, cele dupa care functionez zi de zi. Este un instrument 'oglinda de interior', un ghid pe care ar trebui sa-l purtam cu totii in buzunarul de la piept. Un must pentru orice om care porneste pe calea autocunoasterii! Chiar daca incepi prin a da un test electronic, experienta pe care ti-o ofera consultantul prin discutia pe care o ai dupa, te incarca cu multa emotie, raspunsuri si 'teme pentru acasa'. Multumesc mult pentru cele doua ore de 'terapie-constientizare'!?"


Stefania